Nem jutottak dűlőre a felek Oroszország és a NATO brüsszeli egyeztetésén

Nem jutottak dűlőre a felek Oroszország és a NATO brüsszeli egyeztetésén

Elfogadhatatlan kockázatokat foglal magában a NATO esetleges bővítése, és ezekkel Oroszország szembe fog szállni, jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes az brüsszeli ülést követően.

Oroszország továbbra is veszélyforrásként tekint a NATO további bővítésére, ugyanakkor szakértők szerint ez egy indirekt utalás Ukrajna NATO-felé közeledésére. Ukrajnát Oroszország kultúrálisan, történelmileg is a nagy orosz érdekszféra részének tekinti. A tél folyamán százezernél több katona telepítésével helyezett mind nagyobb nyomást az ukrán vezetésre.

Ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelezte, hogy Oroszország a jövőben is tart majd hadgyakorlatokat a saját területén, de a nyugati katonai körzetben zajló manővereknek semmi közük a Nyugattal folytatott tárgyalásokhoz.

A brüsszeli ülésen Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes kifejtette, hogy az elmúlt időszakban Oroszország csak válaszlépéseket tett és minden eddigi lépésére csak okozatként kell tekinteni.

Rácz Andrással, a posztszovjet térségi szakértőjével, a Német Külpolitikai Társaság, a DGAP kutatójával Rácz Vince beszélgetett.

0113 Rácz András Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame