Rólunk

Rólunk

A Pátria Rádió gyökerei

Közép-Európában a húszas évek derekán kezdődött a rendszeres rádiózás. Szlovákia esetében a gyökerek egészen 1926-ig nyúlnak vissza. Az adás Pozsonyban már az első Csehszlovák Köztársaság idején 1926 októberében megindult. Néhány hónappal később 1927 áprilisától már Kassáról is sugározni kezdett a rádió.

Szlovákiában röviddel a kezdetek után az itt élő nemzetiségek nyelvén is műsorokat kezdtek sugározni. A magyar adás elválaszthatatlan része lett a Szlovák Rádiónak. A magyar nemzetiségű hallgatóknak szánt adás legelőször 1928. december 16-án szólalt meg, Kassáról. A rendszeres pozsonyi közvetítés csak a következő év februárjában kezdődött meg. Erről az időszakról kevés konkrét adatunk van. Napi egy órában szabták meg a műsoridőt – délelőtt 10 órakor volt az első adás, mely tíz percig tartott, délután 15 órakor volt a második és este, 22 óra 20 perckor a harmadik – az aznapi hírek összefoglalója. Magáról a műsorstruktúráról sincsenek adataink, a hozzáférhető dokumentumok meglehetősen szűkszavúak. Annyit mindenesetre tudunk, hogy a műsor nagyobb részét híradások és közérdekű információk töltötték meg, emellett azonban viszonylag tág teret kapott az irodalom, a kultúra és a folklór is.

A magyar adás léte és sugárzási ideje a politikai helyzet, illetve a hatalmon lévő rendszer függvényében változott. 1934 februárjától a pozsonyi adó naponta sugárzott magyar nyelvű műsort. Az esti órákban 50 percet Pozsonyból, 25-30 percet Kassáról közvetítettek. A pozsonyi rádió 1944-ig sugárzott magyar nyelvű műsort. Csaknem négy év telt el a második világháború befejezésétől, amikor 1949 januárjától a pozsonyi stúdióból ismét megszólalt a Szlovák Rádió magyar nyelvű adása. Kezdetben a magyar adás két alkalommal – reggel és délben összesen 40-60 percet sugározott –, de a hétvégéken az évek múltával egyre hosszabb lett az adásidő. A hatvanas évek közepétől a politikai és a közéletben beálló „olvadásnak” köszönhetően nemcsak a sugárzási idő bővült heti 33-35 órára, hanem a szerkesztőség létszáma is fokozatosan emelkedett.

A magyar adás életében jelentős mérföldkövet az 1992-es év jelentett, ekkor ugyanis megszűnt a műsor tagoltsága, és az adás 14 órától 18 óráig egyhuzamban élő műsort sugárzott. Hétvégeken 8 és 18 óra között tematikailag rendkívül változatos műsorok váltották egymást.

Lépcsőzetes megújulás

A Pátria Rádió 2008 elejétől fokozatos átalakuláson megy át, amelyekkel reagálni szeretne az új kihívásokra és a modern rádiózási szokásokra. Ennek keretén belül két alkalommal került sor a programstruktúra megváltozására, amelyeket további változások is követtek. A korábbi 8 órás sugárzást 12 órásra sikerült bővíteni, és a tartalom is igazodott a mai kor folyamatrádiózásának követelményeihez. Míg korábban elsősorban előre legyártott anyagokból rakódott össze a műsor, addig mostanára jelentősen bővült az élő tartalom a bővített sugárzásban.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame