Olympijské hry 2020
Olympijské hry 2020

Világszerte egy különleges kémfegyvert vethettek be újságírók, jogvédők ellen

Világszerte egy különleges kémfegyvert vethettek be újságírók, jogvédők ellen

Izraeli kémprogrammal vehettek célba újságírókat, jogvédőket, politikusokat és más civileket is világszerte.

A tényfeltárás a Citizen Lab nevű kanadai kutatócsoport és több mint 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde, valamint a magyar Direkt36 oknyomozó újságíró központ – részvételével zajlott. A nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette.

A csapat olyan kiszivárgott dokumentumokat vizsgált át, amik az NSO nevű izraeli kibercég által fejlesztett Pegasus kémprogram használatára utaltak. A dokumentumokban és adatbázisokban több mint 50 ezer olyan telefonszám van eddig, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint, az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki, köztük 300 magyarországit is. Az eddigi információk alapján a programot 2016-tól kezdve vetették be a világ több mint 50 országában.

A jelenlegi információk alapján a kémfegyvert Magyarországon is számos alkalommal használták, köztük kormánykritikus tényfeltáró újságírókat és üzletembereket is megfigyelhettek. A közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött egyenesen állami szervek állhatnak.

A Pegasus-botrány kapcsán Feledy Botond biztonságpolitikai szakértővel Kőváry Sólymos Karin beszélgettet a Pátria Reggeli című műsorában.

0720 Feledy Botond