Világszerte egy különleges kémfegyvert vethettek be újságírók, jogvédők ellen

Világszerte egy különleges kémfegyvert vethettek be újságírók, jogvédők ellen

Izraeli kémprogrammal vehettek célba újságírókat, jogvédőket, politikusokat és más civileket is világszerte.

A tényfeltárás a Citizen Lab nevű kanadai kutatócsoport és több mint 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde, valamint a magyar Direkt36 oknyomozó újságíró központ – részvételével zajlott. A nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette.

A csapat olyan kiszivárgott dokumentumokat vizsgált át, amik az NSO nevű izraeli kibercég által fejlesztett Pegasus kémprogram használatára utaltak. A dokumentumokban és adatbázisokban több mint 50 ezer olyan telefonszám van eddig, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint, az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki, köztük 300 magyarországit is. Az eddigi információk alapján a programot 2016-tól kezdve vetették be a világ több mint 50 országában.

A jelenlegi információk alapján a kémfegyvert Magyarországon is számos alkalommal használták, köztük kormánykritikus tényfeltáró újságírókat és üzletembereket is megfigyelhettek. A közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött egyenesen állami szervek állhatnak.

A Pegasus-botrány kapcsán Feledy Botond biztonságpolitikai szakértővel Kőváry Sólymos Karin beszélgettet a Pátria Reggeli című műsorában.

0720 Feledy Botond Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame