A harangok Krasznahorkára mentek

A harangok Krasznahorkára mentek

A 2015. szepetember 13-i vasárnap nagy napja volt az elmúlt években viharos időket megélt Krasznahorka várának: ünnepélyes keretek között felszentelték a várkápolna 3 új harangját, melyek pótolják majd a vártűzben megsemmisült három harangot. Ráadásul az új harangok közadakozás segítségével öntettek újra. A következő hangképes beszámoló révén mi is ott lehetünk a harangszentelőn és meghallgathatjuk előbb Vadkerty István plébános szavait, majd az erdélyi Csíkszentkirály, az Andrássyak származási helyének polgármestere, Székely Ernő és Gál Mária csíkszentkirályi helytörténész, illetve Krasznahorkaválja polgármestere, Bollo Péter véleményét - végül pedig Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulása, az egyik adományozó szervezet vezetője szavait...

harangszentelés_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hogy miért volt kellemes, felemelő érzés részt venni a krasznahorkai vár harangjainak felszentelésén?  Talán azért, mert hosszú idő után egy olyan eseményen vehettünk részt, ahol az emberek nem valami ellen, de valamiért fogtak össze... Most hallgassák meg, hogy hogy látta a harangszentelést Keményné Koncz Ildikó,  a Pannon Női Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere, Czimbalmosné Molnár Éva, Magyrország nagykövetasszonya, Orosz Őrs, a Sine Metu polgári Társulás képviselője, valamint Barczy Gyula, a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Krasznahorkai Múzeumának igazgatója.

harangszentelés_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A harangokat felszentelésüket követően felvitték a várba és helyükre emelték őket. 2015. szeptember 16-án, szerdán, a lemenő nap fényében fürdő táj felett ismét megszólalt szavuk.

harangszentelés_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.







riporter: Vasik János, fotó: rozsnyovidek.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame