Sztrájk a Volkswagen szlovákiai gyárában

Sztrájk a Volkswagen szlovákiai gyárában

Keddtől bérkövetelésük teljesítéséért sztrájkolnak a Volkswagen szlovákiai leányvállalatának alkalmazottai – az orvosok, a nővérek és a tanárok sztrájkja után ez lesz a legnagyobb munkabeszüntetés Szlovákiában.
 
A  határidő nélküli sztrájkban a szakszervezet közlése szerint a dolgozók 85-90 százaléka vesz részt, ami miatt a gyártás teljes leállásával kell számolni.
Először egy beszélgetést hallhatnak, amelyet a szakszervezet egy képviselőjével, Iveta Híresovával és egy, csak Ivánként bemutatkozó dolgozóval készített Vasík János hétfő délután, a műszakváltáskor.

Volkswagen sztrájk Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A Volkswagen vezetése, bár elismeri a dolgozók jogát a sztrájkra, mégis a hosszabb távon a konkurenciaképesség aláásását látja a 16%-os béremelésben. Szerintük ez veszélyezteti a céget és a munkahelyek stabilitását is. Az alábbi interjúban azt hallhatják, hogyan látja a sztrájkot a Volkswagen legnagyobb szakszervezetének vezetője, Zoroslav Smolinsky.

Zoroslav Smolinsky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A Volkswagen tagadja, hogy megfélemlítenék a dolgozókat – szerintük ők csak „rendszeresen, átlátható módon és az igazat mondva informálják a dolgozóikat”. A Volkswagen a történtek ellenére készen áll a tárgyalásra.

volkswagen-emblem.jpg