Márai és Kassa – kölcsönös szeretet?

Márai és Kassa – kölcsönös szeretet?

 

2015. április 11-én számos helyen a nagyvilágban megemlékeztek a kassai születésű Márai Sándorról, születésének 115-ik évfordulóján. „Kassát szerettem és a verseket” – áll a nagynevű író, költő és újságíró Ajánlás c. versében. A Hangadóban Jakubecz László annak járt utána, mennyire szereti ma a város Márait?

Kolár Pétert, a Csemadok kassai városi elnökét a Máraihoz kötődő helyi emlékhelyekről és látnivalókról, valamint a Márai stúdió történetéről kérdeztük.

Kolár Péter Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kassa és Márai, Márai és Kassa – sokszor esett szó erről a párhuzamról 2013 előtt/alatt is, amikor Kassa töltötte be az Európa Kulturális Fővárosa posztját. Sokan érezték úgy s nem csak a kassai magyarok egy része, hogy a Márai szál a projekt gyakorlatban történő megvalósítása során elsikkadt. Az EKF 2013 nonprofit szervezet egyetlen magyar munkatársát 2012-ben elbocsátották, némiképp furcsa okokra hivatkozva. Ondová Reiter Flóra projektmenedzsert először a Márai projekt részleteiről, az eredeti elképzelésekről kérdeztük.

Ondová Reiter Flóra Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Sok turista érkezik Kassára kimondottan amiatt, hogy megtekintse a Márai Sándorhoz kötődő épületeket, egyéb látnivalókat. Sokan közülük csalódottan térnek haza, anélkül, hogy mindazt, amit beterveztek, megtekinthették volna. Vegyük például a Márai emlékszobát. Az eredeti tervekkel ellentétben, miszerint a bejutást rendszeres nyitvatartás szabályozná, az emlékszobába csak kissé bonyodalmas kacskaringók útján lehet bejutni, miközben az sem biztos, hogy teljesen elégedett, akinek ez végül sikerül. A Márai Sándor születésének 115-ik évfordulóján megrendezett ünnepség keretében az emlékszobába látogatók legalábbis biztosan éreztek némi hiányérzetet. A kassai Košice - Turizmus idegenforgalmi iroda egyik munkatársával, Dominik Plavkával telefonon beszélgettünk.

Dominik Plavka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Több mint hat évtizeden át volt hű társa az írófejedelem, Márai Sándornak felesége, Matzner Ilona vagy amint Márai becézte őt, Lola. Az ő életét kutatja Ötvös Anna, a kassai Állami Tudományos Könyvtár munkatársa, aki Matzner Ilona és Grosschmid Sándor címmel tartott előadást Márai Sándor születésének 115-ik évfordulóján, Kassán. Jakubecz László interjúja ennek kapcsán készült.

Ötvös Anna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


riporter: Jakubecz László, fotó: wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame