Összeállítás a magyarországi menekültügyről

Összeállítás a magyarországi menekültügyről

A Guardian, brit lap hosszan írt szegedi magyar önkéntesekről és megjegyzi: a magyarok közül sokan fogtak össze, hogy élelmiszerrel és ruhával lássák el a sokkolt bevándorlókat.
A lap idézi a Migráns Szolidaritás, a MigSzol csoport szegedi társalapítóját, Kékesi Márkot, aki elmondta: Facebook-csoportjukhoz néhány nap alatt ezren csatlakoztak. A most következő percekben Szalai Balázs aktivistát hallhatják elsőként arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy a brit lap őket az egyik legjobban szervezett önkéntes csoportnak nevezi. Gödöllei Anna a szegedi vasútállomáson találkozott vele, ahova általában két óránként jön egy busznyi menekült.

menekültügy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kilátástalan vagy reményteli helyzet? „Két hete indult útnak, a halálból jön és a családjával, feleségével, 3 hónapos, két és fél, valamint egy 5 éves gyermekével Svédországba szeretnének eljutni...“ - mondja a több száz menekült közül egy Szegeden a vámosszabadi menekülttábor felé tartva.  Miért pont a skandináv ország a célállomás, mit tapasztalt az eddig megtett úton, mindezekről hallhatják a 30 éves szíriai Ahmedet. Először arra válaszol, miért döntött úgy, hogy elindul. Az interjúban közreműködő önkéntes tolmács a neve elhallgatását kérte.

menekültügy 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Szilágyi Nóra önkéntes koordinátor, pszichológus elsőként azt meséli el, miért érezte szükségét annak, hogy csatlakozzon a MigSzol Szegedhez.

menekültügy 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


riporter: Gödöllei Anna, fotó: AFP/Segesvári Csaba

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame