Merre tovább szlovákiai magyar pódiumművészet? (1-6)

Merre tovább szlovákiai magyar pódiumművészet? (1-6)

Merre tovább (cseh)szlovákiai magyar pódiumművészet? Még április végén indítottuk el színházi sorozatunkat a pénteki Hangadóban, amelyben a szlovákiai magyar pódiumművészet jelenével, múltjával és jövőjével foglalkozunk. Összeállításunkban az első hat rész beszélgetéseit hallgathatják vissza.
A sorozatot készíteti és a beszélgetéseket felvette: Jakubecz László.

1, Sokszor elhangzik a járvány kapcsán, hogy az a szükségszerű lezárások mellett időt, teret is biztosít arra, hogy átgondoljuk dolgainkat, köztük a „hogyan tovább?" kérdését is. Sorozatunk indításaként Hizsnyan Géza színházi írónak és kritikusnak, valamint Varga Emese dramaturgnak, a komáromi Jókai Színház művészeti vezetőjének tettük fel a kérdést: „Merre tovább szlovákiai magyar színház és dráma?" 

Hizsnyan Géza és Varga Emese Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


2, Sorozatunk második részében Jarábik Gabriella emlékezett a Duna Menti Tavasz kezdeteire, míg a jövő kapcsán a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet új vezetőjét, Takács Ottót kérdeztük.
Jarábik Gabriella - Duna Menti Tavasz - a kezdetek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Takács Ottó - Duna Menti Tavasz - merre tovább Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


3, Sorozatunk harmadik részének fókuszában a gyermekszínjátszók, bábosok és az amatőr színjátszók álltak - elsősorban, de nem kizárólagosan a Duna Menti Tavasz jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Görföl Jenő kultúraszervezővel, a Csemadok országos titkárával, valamint Szabó Csilla drámapedagógussal és színházi rendezővel, a Duna Menti Tavasz sokszoros zsűritagjával és válogató szakemberével. Interjút hallhattak továbbá Kopócs Tibor festővel, grafikussal és illusztrátorral, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének elnökével, aki a hetvenes években a Magyar Területi Színház díszlet- és jelmeztervezője volt, és aktívan részt vett a Duna Menti Tavasz létrehozásában is.

Görföl Jenő és Szabó Csilla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kopócs Tibor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


4, Színházi sorozatunk negyedik részében a kezdetekről és a Mečiar-korszak romboló időszakáról is szót ejtettünk, amikor a túlélés volt a cél... De mi történt azóta, s egyáltalán, mit jelentett egykor s mit jelent ma a Duna Menti Tavasz? Beszélgetést hallhattak Szigeti László íróval, publicistával és könyvkiadóval, aki tevékenyen kivette részét a fesztivál megalapításából, valamint Kecskés Mária bábművésszel, a Pozsonyi Színiakadémia Bábművészeti Tanszékének oktatójával is. Arról pedig, milyen esetleges változtatásokra és reformokra volna szükség - Kuklis Katalint, a dunaszerdahelyi Fókusz Színpad gyermekcsoportjának társrendezőjét és a királyhelmeci Speciális Alapiskolában működő Varázskerék színjátszó kör rendezőjét, Pirigyi Maricát kérdeztük.

Kecskés Mária és Szigeti László Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pirigyi Marica és Kuklis Katalin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



5, Sorozatunk ötödik részében csoportvezetőknek és rendezőknek tettük fel a kérdést, merre tovább Duna Menti Tavasz? Szvorák Zsuzsával, a Füleki Zsibongó Kisszínpad rendezőjével, Laboda Róberttel, a komáromi Színt Vivők Színjátszó Csoport rendezőjével, valamint Mészáros Andreával, a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportjának a rendezőjével beszélgettünk. Két olyan színházi embert is megszólíttottunk, akik a Duna Menti Tavaszon álltak elsőként színpadon - interjút hallhattak Derzsi G. Réka Prágában élő színművésszel, aki öt nyelven is otthonosan mozog a világot jelentő deszkákon, valamint Bréda Enikő báb- ás díszlettervezővel.

Szvorák Zsuzsa és Laboda Róbert és Mészáros Andrea + Jarábik Imre és Héger Károly hangfelvételről Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bréda Enikő és Derzsi Réka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


6, Akik viszik a lángot tovább... Hencz Annamária drámapedagógus és mentálhigiénés szakember, a Bátkai Alapiskola Huncutkák Színjátszó Csoportjának a rendezője, aki a Duna Menti Tavasz történetéről írta szakdolgozati munkáját...

Hencz Annamária Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kérjük hallgatóinkat, írják meg észrevételeiket, építő jellegű kritikájukat a sorozattal kapcsolatban, hiszen minden igyekezetünk ellenére is történhetnek tévesztések, mulasztások - ezeket mindenképp korrigálni szeretnénk, hogy Ön, a hallgató minél teljesebb képet kaphasson arról, hol tart és merre tart a szlovákiai magyar színház.

Örülni fogunk annak is, ha megosztják velünk élményeiket amit akár valamelyik amatőr színjátszó fesztiválon, kőszínházi előadáson vagy épp egy szavalóversenyen szereztek fiatalon vagy felnőttként - történeteiket műsorunkban is felolvassuk. Üzeneteiket várjuk a laszlo.jakubecz@rtvs.sk email címre. Köszönjük!

18-19_bab-a kispolgar.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame