Nyelv és élet - avagy Jakab tanár úr humora

Nyelv és élet - avagy Jakab tanár úr humora

Egykoron, a nyomtatott sajtó kizárólagosságának idején egy-egy  ártatlan sajtóhiba - ha hiszik, ha nem, de még esemény volt. Beszéltek róla, rosszabbik esetben röhögtek rajta  és a még rosszabbikban  szankcionálták is. Nem, nem sirjuk   vissza ezeket az időket, hisz tény,  harminc, negyven éve,   amig egy  szarvashiba a lapban megjelent, az egy sokkal  hosszabb folyamat volt mint most, az on-line ujságok, hírportálok korában  Egy-egy hires sajtóhibáért sokan feleltek, a szerző, a gépirónő, a lektor, a szedő,  a szuperos. Ma már a helytelen irás divat lett, és még a jó nevű portálok sem figyelnek oda úgy, ahogy  a sajtótörténeti békeidőkben.  Hol vagytok egykori lelkes és szigorú   nyelvművelők? Lőrincze Lajos, Deme László, Grétsy László, Jakab István?  Aki a mi adásunkban is türelmesen gyomlálgatta nyelvi sutaságainkat.

Jakab István ürügyén hadd idézzük    Szabó Mihály Gizella sorait, amelyeket a Tanár úr halálakor, 2013  december 6 - án irt az Uj Szóban.  "Ha megkérdeznénk néhány itteni magyart, mondjon szlovákiai magyar nyelvészeket, bizonyosan elsőként  - talán egyetlenként -  Jakab Istvánt említenék, hiszen évtizedeken át jelentek meg nyelvművelő írásai az Új Szóban,  a Katedrában, a Vasárnapban, és a Szlovák Rádió magyar adásában saját műsora is volt.

Tanári  tevékenysége ismert: magyar szakos tanárok generációi nőttek fel a keze alatt. Nyugdíjba vonulása után Komáromba költöztek Ica nénivel, de vérbeli pedagógusként ott sem hagyott fel az oktatással, nyelvművelői munkájával, továbbra is  aktív szerepet vállalt az anyanyelvi mozgalmakban is.  Jó barátja, Deme László gyászhírében ez állt: „anyanyelvünk hű ápolója”. Ez a jellemzés Jakab tanár úrra is érvényes, személyében a Lőrincze Lajos neve fémjelezte nyelvművelő irányzatnak talán az utolsó képviselőjétől búcsúzunk..." Eddig az idézet.  Szabó Mihály Gizella emlitette szerkesztőségünket is, és Jakab István nyelvművelő rovatait. Amelyeket  nagy lelkesedéssel,  körültekintően, még idős korában  is irta, s mondta el a mikrofon előtt. S ezekből bizony,sokszor nem minden él nélkül, de   gyakran bukkant ki  a Tanár úr humora. Mint az 1997. márciusában közvetitett  anyanyelvi  öt percben is.

960120_Jakab_István Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame