Olympijské hry 2020
Olympijské hry 2020

Számítógépes tolvajkulcs és behatoló, ami minden záron átjut

Számítógépes tolvajkulcs és behatoló, ami minden záron átjut

A Pegasus nevű kiberfegyverrel figyelhettek meg újságírókat, civil jogvédőket, ellenzéki politikusokat és vállalati vezetőket is világszerte. A program üzemeltetője lényegében teljes bejárást, kontrollt tud szerezni a megtámadott eszköz felett.

Jelenlegi információink szerint mind az Apple iPhone mind pedig az Androidos okostelefonokat fel lehet vele törni. A támadás módjai hihetetlen széles skálán mozognak. A Pegasus többek között Sms üzenettel, WhatsApp csevegőn keresztüli hívással, vagy akár e-mailben küldött kártékony internetes linkkel is képes behatolni telefonunkba.

Távolról be lehet vele kapcsolni a telefon kameráját vagy mikrofonját is, hozzá lehet férni vele a telefonon tárolt üzenetekhez, applikációkhoz, képekhez, videó vagy hang fájlokhoz is. Egy ilyenfajta megfigyelést egy átlagos felhasználónak esélye sincs kivédeni. Sőt a jelenlegi kutatások szerint a professzionális védelmi rendszereket is kilehet vele játszani.
A Pegasussal történő támadást, feltörést, automatizált módon, vagy direkt irányítással, távolról, vagy a célpont telefonjához ideiglenes fizikai hozzáféréssel, manuálisan is véghezvihetik.

Péter-Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakértővel Kőváry Sólymos Karin beszélgetett a Pátria Reggeli című műsorában.

0720 Péter-Kovács Zoltán