Grendel Lajos: Rosszkedvem naplója (hangoskönyv)

Rangadó/Derby

Grendel Lajos: Rosszkedvem naplója (hangoskönyv)

13. 07. 2019 13:53

Grendel Lajos (1948, Léva – 2018, Pozsony) Kossuth-díjas prózaíró.

Grendel kétszer vezetett naplót. Először közvetlenül a bársonyos forradalom után, 1990-ben és 1991-ben, ezek a naplóbejegyzések könyvben is megjelentek, Rosszkedvem naplója címmel (Új Forrás Könyvek, 1992), és helyet kaptak a Grendel-életműsorozat első, Hazám, Abszurdisztán című kötetében is (Kalligram, 1998).

Másodszor pedig 2004 és 2007 között írt naplóbejegyzéseket, akkor a Mozgó Világ folyóirat fölkérésére; azok a szövegek egyelőre csak a Mozgó Világ archívumában olvashatók. 

1. rész, 1990. november–1990. december:

grendel_01
Stiahnuť audio súbor

2. rész, 1991. január–1991. február:

grendel_02
Stiahnuť audio súbor

3. rész, 1991. március–1991. június:

grendel_03
Stiahnuť audio súbor

4. rész, 1991. július–1991. október:

grendel_04
Stiahnuť audio súbor

5. rész, 2004. október–2004. december:

grendel_05
Stiahnuť audio súbor

6. rész, 2005. január–2005. május: 

grendel_06
Stiahnuť audio súbor

7. rész, 2005. június–2005.szeptember:

grendel_07
Stiahnuť audio súbor

8. rész, 2005. október–2006. március:

grendel_08
Stiahnuť audio súbor

9. rész, 2006. április–2006. július

grendel_09
Stiahnuť audio súbor

10. rész, 2006. szeptember–2007. december:

grendel_10
Stiahnuť audio súbor

Elhangzott a Pátria rádió Kultúrszalon című műsorában, 2019 tavaszán.

„Amióta Csoóri Sándor nemzetellenesnek meg nemzetidegennek nevezte a liberalizmust (s ennélfogva én bizonyára a zsidóbérenc kategóriába tartozom), itteni szószólói számára is a liberalizmus lett a nemzet legveszedelmesebb mételye. Nem a fasizmus, nem a kommunizmus, nem a nacionalizmus és nem a szlovák szeparatizmus (ezek, úgy látszik, nem idegen eszmék nemzetünktől).” (1990)

„Itt továbbra is az a jó magyar ember, aki ezt minél hangosabban, lehetőleg teli torokból üvölti. Budapesten is inkább így tetszünk. A felvidéki magyar úgy hiteles, ha kacagányban, bundás indulatoktól dagadva, hatalmas buzogánnyal döngeti Versailles kapuit. Aki nem ezt teszi, az rossz vagy legalábbis híg magyar. A magyar sajtó nagyobbik fele, a rádió és a televízió buzogányosan-kacagányosan szeret bennünket. Vagy egyáltalán nem szeret, és évtizedekig hallgat rólunk. Középút nincs.” (1990)

„A rólunk szóló magyarországi híradásokban az a legbosszantóbb, ha ugyan nem a legbotrányosabb, hogy olyan színben tüntetnek fel bennünket, mintha mindnyájan szentek lennénk, s az angyalok kara dalolná panaszainkat. Ha szlovákiai magyar vagy, lehetsz akármilyen demagóg, még talán apagyilkos is lehetsz, megbocsátunk. (Csak liberális ne legyél, az nem valami magyar tulajdonság).” (1990)

„A szlovákiai magyarok zömének nem Márai Sándor kell, hanem mítoszok kellenek és führerek.” (1990)

„Most látjuk, mennyire hiányzik a művelt magyar polgárság. Megdöbbent, hogy a szólásszabadság eljöttével mennyi ősbutaság, intolerancia, konzervativizmus és bornírtság tenyészik újra közöttünk.” (1990)

„Minden igazi irodalom párbeszéd Istennel. Isten léte vagy nemléte az egyetlen komoly kérdés, az egyetlen emberhez méltó kérdés.” (1991)

„A tömeg fütyül a szabadságra, a tömeg védettséget és biztonságot akar, tisztességes életfeltételeket, olcsó nyaralást, jó nyugdíjat.” (1991)

„A szlovákiai magyar újságírók jórészt ma is pártkatonák. Mi több: platformkatonák. Ez itt Duray embere, ez meg Bugár embere, ez meg senkinek sem az embere, nem is lesz belőle főszerkesztő belátható időn belül.” (2005)

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyon vallásos, magyarok lakta falu Szlovákiában. Itt egy szép nyári napon a helyi potentátusok Szentkorona ünnepséget szerveztek. Mielőtt a szervezők szétküldték volna a meghívókat, a helyi magyar szakos tanárnő figyelmeztette a főszervező tisztelendő urat, hogy a magyar helyesírás jelenleg érvényben lévő szabályai szerint a Szentkorona Szent Koronaként írandó. A tisztelendő úr azonban kötötte az ebet a karóhoz, mire a tanárnő, hogy igazának megfellebbezhetetlen nyomatékot adjon, megmutatta neki a Magyar helyesírási szótárt. A tisztelendő úr kicsit bizalmatlanul mustrálgatta a fura könyvet, megnézte jobbról, megnézte balról. Zavarban volt. De aztán hamar feltalálta magát. „És ezt Orbán Viktor is jóváhagyta?” – kérdezte gyanakodva. […] A magyar helyesírás szabályai csak akkor érvényesek, ha azt egy félistenként tisztelt politikus is jóváhagyja. Tudósok, művészek, akadémia stb. mind smafu. Ha Fico vagy Mečiar bejelentené, hogy igenis a Nap forog a Föld körül, akadnának néhányan, akik ezt is elhinnék.” (2005)

„Az árkokat nem a rendszerváltás után ásták gonosz, összeférhetetlen emberek, azok az árkok ott voltak már tegnap, sőt tegnapelőtt is. 1989 után legföljebb ismét láthatókká váltak.” (2005)

„Most fizetjük meg az árát annak is, hogy, az MDF kivételével, a magyar jobboldal vitéz vezérei rendre és évek óta összemossák a frontvonalakat a becsületes konzervatívok és a szélsőjobboldali, ultranacionalista, agresszív és eszelős csőcselék között. Mérhetetlen azoknak a cinizmusa is, akik vagy úgy, hogy kétszínűen nyilatkozgatnak, vagy úgy, hogy mélyen hallgatnak, ehhez még asszisztálnak is nekik.” (2006)

grendel_naplok.jpg

Hallgassa élőben / Živé vysielanie
??:??

Most sugározzák / Práve vysielame