Tudósok cérnaszálon

Köz Ügy/Vec verejná

Tudósok cérnaszálon

12. 02. 2019 10:49

Kedves Hallgatóink! Talán egyetértenek velünk abban, hogy az egyetemes magyar kultúrához - ahhoz, ami összeköt bennünket az országhatároktól függetlenül - hozzátartozik a magyar tudományosság is és annak intézményei, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia…

Míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgymond radikálisan átszervezni akarja az Akadémia és intézetei finanszírozását, addig a tudósok, kutatók a tudomány autonómiájáról és objektív, mérhető teljesítményéről és a kiszámíthatóságról beszélnek...

A következő interjúkban az MTA körül kialakult helyzetről lesz szó. Vasik János egy olyan tudóssal beszélgetett, aki egy másik, bennünket, magyarokat összekötő nemzeti jelképet, a magyar koronát kutatja, mint az MTA BTK TTI kora újkori témacsoportjának, egyben a „Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza történész válaszolt a Pátria Rádió kérdéseire 2019. február 11-én, a Reggeliben.

1102 pálffy
Stiahnuť audio súbor

Levelet írtak Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a MTA "Lendület" programjának nyertesei. A Lendület programot a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára hozták létre.

A csoportok vezetői most egyebek mellett azt kérik, hogy Orbán miniszterelnök szólítsa fel miniszterét, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető átalakításokat a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével együttműködésben folytassa.

A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül. “Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit, amelyek gyökeresen átalakítanák a Magyar Tudományos Akadémia intézményrendszerének finanszírozását és magát a tudományos életet.” - olvasható a levélben, amelyet Werner Norbert rozsnyói származású kutató, a Lendület Forró Univerzum Kutatócsoport vezetője is aláírt. Vele Bartalos Éva beszélgetett a február 12-i Reggeliben. 

1202werner
Stiahnuť audio súbor

Hallgassa élőben / Živé vysielanie
??:??

Most sugározzák / Práve vysielame