Hogy kommunikálhatunk a szepsi városi hivatallal?

Hogy kommunikálhatunk a szepsi városi hivatallal?

Milyen nyelven lehet kommunikálni Szepsiben a város hivatalával és az önkormányzattal, valamint az önkormányzat által létrehozott szervezetekkel?

Szeptember 16-án Szepsi önkormányzata egy audit alapján több korábbi önkormányzati rendeletet megszüntetett, mivel azok a város új vezetése szerint feleslegesekké váltak. Ilyen volt a magyar nyelv hivatalos kommunikációban történő használatáról szóló, még 1996-ban elfogadott városi rendelet is.

Előbb Köteles Lászlót, a Magyar Közösség Pártja városi képviselőjét, majd Krusinszky Norberttet, a Híd városi képviselőjét, Szepsi alpolgármesterét kérdeztük.

Köteles László_Krusinszky Norbert Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Szerettük volna megkérdezni Slavomír Boroskyt, Szepsi polgármesterét is, aki már többször nyilatkozott a Pátria Rádiónak - magyar nyelven -, ám ő időszűkére hivatkozva elhárította a felkérést, mondván, mindenben egyetért az alpolgármester úr által elmondottakkal.

Számtalan kérdést vet fel az elhangzott beszélgetés - mégis, az egyik legalapvetőbb talán az, hogy hogy olvadhatott el Szepsi 1991-ben még 49%-nyi magyar lakossága 2011-re 29%-ra úgy, hogy közben magyar többségű vezetése volt a városnak, s hogy ezt a folyamatot lehet-e lassítani, megállítani.

Természetesen Szepsiben továbbra is lehet használni a magyar nyelvet, akár a városi hivatallal vagy az önkormányzattal folytatott kommunikációban is.


riporter: Vasik János, fotó: Farkas Csaba Tamás

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame