Dőrék a Tékában

Dőrék a Tékában

A dőrejárás a  farsangi szokások egyik, maszkos-alakoskodó adománygyűjtéssel egybekötött regionális variánsa. A huszadikszázad . elején még szinte mindegyik felső-csallóközi településen gyakorolták, majd fokozatosan visszaszorult. Napjainkban főleg Tejfaluban és szűkebb környékén (Bacsfa, Csölösztő, Doborgaz, Felbár, Éberhard, Gomba, Gútor, Olgya, Vajka stb.) él, nagyobbrészt felújított formájában. Tejfalun megszakítás nélkül napjainkig fennmaradt ez a hagyomány.  A dőrejárásra évszázadokon keresztül húshagyókedden került sor, éjfélkor kezdődött a húsvétot megelőző böjti időszak a nagybőgő temetésével. A huszadik század kezdetén átették farsangvasárnapra, majd a legújabb korban farsangszombaton rendezik meg.

Az egész felvonulás  egy tréfás lakodalmi menetet jelenít meg mind a mai napig. Ezt a bolondozó játékot még napjainkban is kizárólag a  férfiak járják, a felvonulás női szerepeit is beöltözött legények alakítják.  A fölvonulók házról házra haladnak, ahol étellel - főleg farsangi fánkkal -  és itallal kínálják meg őket, ők meg  táncolnak, bolondoznak. Az utcán is mókájukkal szórakoztatják a bámészkodókat. A fölvonulás után az adományokból  - tojás, szalonna, kolbász, bor, pálinka stb. -  mulatságot rendeztek.

A Somorja melletti Tejfalun   bizonyos kutatások szerint legalább  száznegyven  éve megszakítások nélkül ápolják  ezt a szórakoztató, vidám népszokást.  Az idén is  jártak a dőrék Tejfalun, úgy mint  pontosan húsz esztendeje is,  1997  február 15 - én,  amikor etnográfus munkatársunk Méry Margit nem volt rest, és mikrofonostul, magnóstul beállt a tejfalui  dőrék közé. Ennek eredményeként készült a hangfelvétel, amelyet  farsang vasárnapján, 2017.február  26 - án ismételtünk meg a Tékában.



 

Tejfalusi dőrék_1.png
1_ "Menyasszony a násznép" gyűrűjében

Tejfalusi dőrék_2.png
2_Indul a  menet

Tejfalusi dőrék_3.png
3_A gonosz drótos - azt is  összedrótozza, amit nem kell

 (foto: somorja.sk)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame