TÉKA - Barangolás a Rádió hangarchívumában

TÉKA - Barangolás a Rádió hangarchívumában

Kedves látogatónk, hallgatónk!
 
Köszönjük, hogy ide kattintott, a Téka cimű hangtári válogató-műsor háttéroldalára. Szándékaink szerint itt a  hetenként, vasárnaponként 11 óra 5 perctől jelentkező 55 perces összeállitásunkhoz talál majd a jövőben olyan plusz információkat, amelyek szorosan függnek össze az elhangzottakkal.  Esetenként a  besorolt régi archivfelvételek is megjelennek itt, s lesznek meghallgathatóak.

A rendszeres  hangtári válogatót  négy éve inditottuk útjára a Pátria Rádió 85 - ik "születésnapja"  alkalmából, amelyre 2013 utolsó napjaiban, pontosan  2013  december 16- án emlékeztünk, meglehetősen visszafogottan. Ez volt a " 85 év",  szerkezetében a mostanihoz hasonlatos műsorunk, és szombatonként 14 órától közvetitettük.  Az egy évre tervezett műsort végül is 2015 - ben folytattuk, Téka cím alatt, és 2016-ra sem  fulladt ki, amikor is  a szombatonkét közvetitett X Generáció második órájának része lett.

Kezdeti aggodalmunk, hogy  a  közvetitésre alkalmas és érdemes régi  hangfelvételek az év folyamán  esetleg  elfogynak, teljességgel alaptalannak bizonyult. A hangrögzités általánossá és  napi gyakorlattá válásának  kezdeteitől, a múlt század ötvenes éveinek  végétől  napjainking több tizezer  hangtári tétel került be  - korábban a Csehszlovák Rádió, napjainkban Szlovák Rádió -  központi hangtárába. Az adott kornak megfelelő hanghordozón - fonográf-hengeren, hanglemezen, magnószalagon, compact disc-en, digitális hangfájlként. A Rádió  Archívuma  az országos  levéltári rendszer szerves része és mint nemzeti értéket  külön törvény védi.

A gyakran előbukkanó hiedelemmel ellentétben a Rádió a múltban nem archivált mindent, ami az adásban elhangzott. A válogatás, egy-egy műsor, interjú, hangjáték, zeneszám beemelése koronként változó szabályok  szerint, általában a vezetés és az alkotók megfontolása alapján  történt. Ez ugyan napjainkban  megneheziti a keresést, és esetenként csak kutatás árán sikerül  fellelni egy-egy konkrét tételt, ám  a Téka hangtári válogató egyik, talán   pozitív hozadéka, hogy  a műsorba sorolt    hangot  az erre hivatott műszaki részleg soron kívül digitalizálja, és  az immár digitális hangtári törzslapot  a mai szabályoknak megfelelően aktualizáljuk.

Hangtári kutatásaink  eredményeit  minden héten  vasárnap 11 óra 5 perctől a Téka című műsorunkban mutatjuk be. 

Polák László

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame