Mit kezdjünk a 100 éves Csehszlovákiával?

Mit kezdjünk a 100 éves Csehszlovákiával?

Kedden soron kívüli ünnepnap volt Szlovákiában. Az ország arra emlékezett, hogy a szlovák politikai erők, kereken 100 éve, 1918. október 30-án Turócszentmártonban tartottak tanácskozást, ahol létrehozták a Szlovák Nemzeti Tanácsot, amely aztán a szlovák nemzet önrendelkezési jogára hivatkozva a közös csehszlovák állam létrehozása mellett foglalt állást.

Csehszlovákia megalakulása azonban két nappal korábbra, 1918 október 28-ára tehető. Ezen esemény centenáriumán, az elmúlt vasárnap Prágában katonai parádéval elékeztek meg arról, hogy 100 éve létrejött a csehszlovák állam.

De hogyan viszonyulnak a szlovákiai magyarok Csehszlovákia megalakulásához és annak október 28-án ünnepelt 100 éves évfordulójához. Ezt kérdést Czímer Gábor tette fel több jeles, szlovákiai magyar  közéleti személyiségnek.

Ankét Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



A témában készített körkérdésünkben Bugár Bélát, a Híd elnökét, Menyhárt Józsefet a Magyar Közösség Pártjának elnökét, Hizsnyai Tóth Ildikó műfordítót, Mészáros András filozófiaprofesszort, Mózes Szabolcsot, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatóját és Simon Attila történészt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatóját hallhatják.

Az összeállítást Czímer Gábor készítette.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame