Komáromi Oktatásügyi Tiltakozás 2015

Komáromi Oktatásügyi Tiltakozás 2015

Tömegtüntetésre szólítottak 2015. szeptember 25-re, péntekre a szlovákiai magyar tömegszervezetek - az SzMPSz, a CSEMADOK, az SzMSzSz, a Kerekasztal és a többiek -, valamint a Híd és az MKP. Hasonló jellegű megmozdulásra utoljára a HZDS és SNS közös kormányzása alatt került sor, amikor is az oktatásügyi tárcát a Szlovák Nemzeti Párt minisztere vezette.

Az alábbi négy összeállításban megpróbáljuk a mikrofon segítségével visszaadni azt a hangulatot - és megvilágítani a célokat is, melyek az eredetileg három magánszemély által meghirdetett tavaszi aláírásgyűjtést követte.

Emlékeztetőül, akkor a magyar alapiskolák első évfolyamát ért hátrányos óraszámok miatt, a magyar történelem oktatásának problémái miatt írta alá a tiltakozó nyilatkozatot majdnem 27 ezer támogató személy.

Az 1995-ös tömegtüntetésen több ezren vettek részt - most, 2015-ben majdnem 1000 résztvevője volt a komáromi rendezvénynek. Vasik János először a komáromi Városi Művelődési Központból kiszorult, a szakadó esőben álldogálókat szólította meg - a zoboraljai Paulisz Boldizsár állt a Pátria Rádió mikrofonja elé, majd a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervező-titkára, s egyben a komáromi területi választmány vezetője, Fekete Irén nyilatkozott, illetve Jókai Tibor, az SzMPSZ elnöke, valamint Schwarz Katalin, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének alelnöke. A szinte puritán módon egyszerű összejövetelen a Kicsi Hang zenélt - ebből is hallhatunk egy részletet.

Komárom_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Az eredeti, a petícióban megfogalmazottakhoz képest két újabb pont jelent meg a Komáromban egybegyűltek listáján. Ezeket Vojtek Katalin, a petíció egyik elindítója, egyben a tüntetés egyik szervezője olvasta fel az egybegyűlteknek, majd Fibi Sándor kérésére közfelkiáltással fogadták azt el.

Komárom_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Fibi Sándor nyugalmazott iskolaigazgatót, a petíció és a tüntetés szervezőjét és annak moderálóját Vasik János még a rendezvény alatt, a színfalak mögött szólította meg.

Komárom_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A több órás tömegmegmozdulást nagyon sokan sikeresnek ítélték. Tagadhatatlan tény, hogy majd ezer ember jött el részvételével kinyilvánítani az egyetértését a szervezők által megfogalmazott követelésekkel. Kérdés, hogy a megfogalmazott pontok közül hány teljesül majd - ami végső soron a tényleges sikeresség fokmérője is.

Vasik János a rendezvényt követően előbb Jókai Tibort, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökét, majd a Simon Attila egyetemi oktatót, a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Egyesülete vezetőjét, illetve Kotiers Éva pedagógust kérte fel egy rövid értékelésre.

Komárom_4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


riporter: Vasik János, fotó: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame