Itt a vész?

Reggeli/Raňajky

Itt a vész?

12. 09. 2018 06:38

Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Afrikában a közönséges varacskosdisznó és egyéb vaddisznó fajok, valamint az ún. lágy kullancsok játszanak szerepet a betegség fenntartásában.
Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs.
A sertéspestis közel száz éves történetében példátlan kiterjedésű és súlyosságú az a járvány, amely a Kaukázus térségéből kiindulóan Oroszország európai területén kialakult. Vasík János a Reggeliben először Becker Andrást, az Átlátszó.hu újságíróját kérdezte.

20180906 Becker András
Stiahnuť audio súbor

Romániában a sertéspestis miatt elpusztításra ítélt állatok száma mára már elérte a 350 ezret: ez a szám a múlt hétvégén ugrott meg, amikor a kór elérte Brăila megye több farmját. Az egyikben hozzávetőleg 140 ezer, egy másikban 35 ezer disznót  támadott meg az afrikai sertéspestis. Az előbbi farm Európa második legnagyobb ilyen létesítménye. Az állategészségügyi hatóság feltételezése szerint a járvány a Dunán keresztül terjedt el Brăila megyében, hiszen a farmokat a folyó vizéből látták el. A folyóban döglött disznókat találtak korábban, amit vélhetően felelőtlen állampolgárok dobtak a vízbe, akiknek állatait szintén megtámadta a gyógyíthatatlan kórokozó. A román államfő szerint a kormány nem tett megfelelő megelőző intézkedéseket, amelyekkel a komoly anyagi kár elkerülhető lett volna.
Magyar Lórándot, a román parlament országgyűlési képviselőjét, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság tagját Vasík János kérdezte.

20180906 Magyar Lóránd
Stiahnuť audio súbor

Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára. És nálunk? Vasík János kérdéseire Patasi Ilona válaszolt a Szlovák Mezőgazdasági Kamarától.

20180906 Patasi Ilona
Stiahnuť audio súbor

Fotó: nyugatijelen.com

Hallgassa élőben / Živé vysielanie
??:??

Most sugározzák / Práve vysielame