A Facebook hasznáról és káráról

A Facebook hasznáról és káráról
- A közösségi média használata ingyenes, a Google-kereső használata ingyenes, az emailezés ingyenes - de vajon tényleg az? Vagy tudtunk nélkül fizetünk értük, olyasmivel, ami értékesebb, mint a pénz?
- Miért van az, hogy egy politikai pártnak vonakodva adnánk meg személyes adatainkat és barátaink, ismerőseink névsorát – a Facebooknak viszont önként és dalolva átadjuk mindezt?
- Amikor a könyv, a távíró, a telefon, a rádió, a tévé megjelent, akkor is sokan kongatták a vészharangot, mégsem jött el a kulturális apokalipszis – de vajon igaza volt-e Steve Jobsnak, aki azt mondta: az okostelefon egészen más dimenzió?
- S miért van az, hogy a nagy technológiai cégek vezetői megtiltják a gyerekeiknek az okostelefon használatát, és korlátozzák számukra a képernyők előtt töltött időt is?
- Miért jelent óriási kockázatot az, hogy a tudásszerzés áttevődött az online térbe, és az információkhoz való hozzáférés - ugyanúgy, ahogy a múlt elraktározása – 1-2 nagy cég monopóliuma lett?
- S hogyan változtatta meg agyunkat az internet és az, hogy a digitális technológiáknak kiszolgáltatva, a képernyők előtt töltjük napjaink nagy részét?

Aki válaszol: Szűts Zoltán médiakutató, egyetemi docens (EKE).

szuts_zoltan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Elhangzott a Pátria Rádió Rangadó című műsorában, 2020. január 20-án.

szuts_zoltan.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame