Nehagyjukaziskolát!

Köz Ügy/Vec verejná

Nehagyjukaziskolát!

07. 11. 2019 14:59

Egy idézettel kezdenénk: „Nem indíthat magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzést a Füleki Gimnázium a 2020/21-es tanévben, derül ki a kerületi hivatalok által kidolgozott javaslatból. Ezzel a losonci járás magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzés nélkül maradna, továbbá kihatással lenne még a nagykürtösi és a rimaszombati járásbeli viszonyokra is. A javaslat szerint a megyében csak a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium indíthatna magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzést, azt is mindössze 17 tanulóval. Ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor valószínűleg a következő években sem indulhat nyolcéves képzés a Füleki Gimnáziumban, ami így - az utánpótlás hiánya miatt - akár a Füleki Gimnázium végét is jelentheti." - állítja egy magát „Fülek és környéke lokálpatrióta hírportáljának" nevező FB-oldal, a Füleki Lokál. A hírt a mai napig több mint 330-an osztották meg - lássuk mi van mögötte…
Vasik János a november 6-i Reggeliben előbb a gimnázium igazgatóját Juraj Pétert szólította meg, majd Besztercebánya megye elnökének magyar nemzetiségi tanácsadója, a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda igazgatója, az MKP országos elnökségi tagja Csúsz Péter válaszolt a Pátria Rádió kérdéseire.


0611;juraj,csúsz
Stiahnuť audio súbor

A Pátria Rádió mindenképpen szerette volna a felhívást közzétevő Füleki Lokált is megszólaltatni mint hírportált. Ők, bár nem zárkóztak el ettől, de csak írásban lettek volna hajlandóak válaszolni. Ami még furcsább azonban az az, hogy nem tudjuk, ki áll a magát hírportálnak nevező oldal mögött - idézzük a tőlük kapott választ: „a portál egyik alapelve az anonimitás, ezért egy élő telefoninterjú nem kivitelezhető".
Egy-egy szerkesztőség normál esetben felelősen, névvel vállalja a felelősséget az általuk leírtakért - ki-ki tegye fel magának a kérdést, hogy ez ebben az esetben mennyiben érvényesül.
A füleki gimnázium-mentés hírét egyébként megosztotta az SzMPSz, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Diákhálózat és még számos más szervezet és magánszemély is.


Hallgassa élőben / Živé vysielanie
??:??

Most sugározzák / Práve vysielame