Kiút a megfelelés árnyékából

Kiút a megfelelés árnyékából

 

Kiút a megfelelés árnyékából címmel erőszakmentes kommunikációs workshopot tartottak 2015 június 15-én Dunaszerdahelyen. A workshop meghívóján egy Marshall Rosenberg idézet szerepelt, amely így hangzik: „Valamennyi viselkedésmód közül a legveszélyesebb, ha azért teszünk valamit, mert azt elvárják tőlünk.” Lánczos Andreától a beszélgetésünk elején azt kérdeztük, miért éppen ezt az idézetet választották, egyáltalán, kire veszélyes elsősorban ez a fajta viselkedés?

Lánczos Andrea 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A workshop lényege leegyszerűsítve az volt, hogy a résztvevők a szótárukban lecseréljék az olyan szavakat, mint a muszáj és a kell, olyan szófordulatokra, mint pl. az, hogy azt választom... Vajon nem vezethet ez túlzott egoizmushoz?–kérdeztük Lánczos Andrea kommunikációs trénert, példának felhozva egy olyan helyzetet, amikor valakinek idősek a szülei és már ápolásra szorulnak… Nem a könnyebbik út -e, ha ilyenkor valaki amellett dönt, hogy öregotthonba adja őket, mondván, hogy hiszen ez is egy a választható lehetőségek közül?

Lánczos Andrea 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vajon miért fontos kikerülni a külső hatások bűvköréből, egyáltalán miket nevezhetünk külső hatásoknak, illetve külső sémáknak, elvárásoknak? Láncos Andrea EKM tréner válaszol…

Lánczos Andrea 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


riporter: Jakubecz László, fotó: pixabay.com